K-ESSENCE powraca z nowym albumem UNISON
Po niezwykle pracowitym roku 2019, wydanym przez Kayax i świetnie przyjętym w Mam Talent singlu “Bengal Tiger” i koncertach w Europie Zachodniej przed Ian Paice & Purpendicular, Bartosz Księżyk czyli K-ESSENCE wraca z albumem “UNISON”.
2020-07-31, 19:37

“Unison” można odbierać jako koncept album - to 8 połączonych historii dwojga bohaterów Lou i Polly” - mówi muzyk. “Myślę, że gdyby David Lynch kręcił dziś Twin Peaks to ta płyta mogłaby spokojnie posłużyć za soundtrack”.

I faktycznie - atmosfera na płycie od początku do końca jest gęsta i mroczna jak w nowojorskiej palarni opium z lat 30 a każdy kolejny utwór przynosi nową odsłonę wielowątkowej historii.

“Mijamy Ryana Goslinga w jego Chevy Malibu, czuć zapach perfum młodej Kylie Minogue pomieszany ze strachem pacjentów z „Lotu nad Kukułczym Gniazdem”. Jezus pojawia się równie często jak sroga pielęgniarka albo usłużny diler. Każde z nich potrafi dać bohaterom tyle samo bólu co chwilowego ukojenia. Postacie z filmu K-Essence próbują bezustannie wynurzać się z morza strachu, pożądania i bezradności, ale bardzo rzadko im się to udaje.” - czytamy w recenzji.

“Utwory z „UNISON” grałem na koncertach w całej Europie i widziałem jak wywołują u odbiorców niepokój, czasem wzruszają, częściej szokują, ale zawsze zostawiają jakiś ślad. To na pewno nie jest lekka i łatwa muzyka dla każdego, ale jak ktoś ją poczuje to wsiąka na dobre.” - mówi K-ESSENCE.
Lockdown nie przeszkadza muzykowi w koncertowaniu. Co czwartek na Facebooku prowadzi Live From Studio, gdzie gra i rozmawia z fanami.

UNISON to trzeci longplay K-ESSENCE. Poprzedni “We Prefer the Night” gościł w niemieckich rozgłośniach radiowych, w stacjach VIVA i MTV Germany. Na debiutanckiej, solowej płycie Prince of Pawns chwalono artystę za wszechstronność i talent do pisania piosenek w klasycznym stylu. Macierzysta formacja artysty, NeLL była m.in. częstym gościem trójkowego programu i składanek Offensywa. Zespół wystąpił kilkakrotnie w Studiu im. Agnieszki Osieckiej.

Album UNISON dostępny jest na platformach cyfrowych od 30. lipca.

Do tej pory ukazały się dwa teledyski promujące płytę:
“Bengal Tiger” https://www.youtube.com/watch?v=Z-QheCWS50I
“Narcotect” https://www.youtube.com/watch?v=7iZXiWcs-eU

Premiera video trzeciego singla „Unison” przewidziana jest na 20. sierpnia.