Weekend z bluesem w Imielinie
Znamy komplet wykonawców tegorocznej edycji Imielin Blues Festival. O zwycięstwo w konkursie powalczą cztery zespoły wybrane przez jurorów. Gwiazdami dwudniowego święta bluesa w Domu Kultury „Sokolnia” będą: legenda polskiej sceny bluesowej Zdrowa Woda oraz amerykański gitarzysta Chaz De Paolo.
2018-11-16, 14:04

To już dziewiąta edycja imprezy. Festiwalowe granie rozpocznie się we wczesne sobotnie popołudnie. - Od 13.00 na scenie „Sokolni” zobaczymy i posłuchamy wykonawców zakwalifikowanych do ścisłego finału konkursu. Black Pink, Right Now Blues, Toten Blues oraz Znaki Czasu – to zespoły, na które postawiło jury. Będzie bluesowo, ale coś dla siebie znajdą również fani mocniejszych, rockowych brzmień – mówi Grzegorz Kapołka, dyrektor festiwalu i przewodniczący jury.
Uczestnicy konkursu mają o co walczyć, bo dla laureata głównej nagrody – oprócz pamiątkowej statuetki – przewidziano nagrodę pieniężną.

Gwiazdą sobotniego wieczoru będzie Zdrowa Woda – zespół świętujący w tym roku jubileusz trzydziestolecia działalności. Grali na największych bluesowych oraz rockowych festiwalach z Rawą Blues, Jarocinem i Przystankiem Woodstock na czele. Grupa od samego początku związana jest również z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. W przekrojowej setliście koncertu z pewnością nie zabraknie jej najbardziej znanych utworów, z „Piwem” na czele.

Wcześniej, publiczność rozgrzeje śląsko – zagłębiowska formacja Blues Bazar, która w swojej muzyce łączy najlepsze chicagowskie tradycje, jump blues, swing oraz klimaty rodem z Delty Mississippi.

Niedziela to dwa festiwalowe koncerty. O 18.00 zagra śląski bluesman Bogdan Rumiak. Tym razem wystąpi w trio, w akustycznym wcieleniu. Na finał tegorocznego Imielin Blues Festival – mocne uderzenie! Chaz De Paolo i jego zespół. To amerykański gitarzysta i wokalista, grający elektrycznego bluesa z rockowym pazurem. Regularnie koncertuje w Europie, rocznie daje około 150 koncertów. Polskiej publiczności znany jest nie tylko z solowych występów, ale także ze wspólnego tournée z Leonem Hendrixem – bratem legendarnego Jimiego.

W sobotę wstęp na festiwal jest wolny, w niedzielę – bilety w cenie 10 złotych.

Imielin Blues Festival
17 - 18 listopada 2018